|
Iepazīsties
50 lietotāji on-line
82 jubilāri
Populārākie
Iztaujāšanas centrs
Vakara plāns
Skaties
Foto albumi
Foto vērtēšana
Lasi un piedalies
Pieredzes apmaiņa
Interešu grupas
Dienasgrāmatas
Dzīvā dzeja
Noderīgi
Sapņu tulks
Filmas, kino
Apsveikumi
Par oHo.lv
Palīdzība
Atsauksmes
Reģistrētiem lietotājiem
Reģistrēties
Aizmirsu paroli!
|
KlusumsL5 dienasgrāmata
Vucis: Manā famīlijā (arī no Dundagas) tos vēl līdz šai dienai tos sauc par dižraušiem.
Un tas nav vis kāds paēdiens, bet svētku rausis, kūkas ekvivalents no laikiem, kad cilvēki nebija tik izlepuši. Manas famīlijas sievietes pirms svētkiem sanāk kopā un visu dienu cep dižraušus. Visu dienu tādēļ, ka famīlija liela un ļoti daudz jāizcep. #1 2015-03-09 00:03 fiffaaC: Vārds ir saliktenis no skland- un rausis. Rausis cēlies no darbības vārda raust apbērt. Tas liecina, ka rauši tikuši cepti primitīvā veidā ieraušot tos karstos pavarda pelnos vai saraustās krāsns oglēs. Sklanda ir sens vārds, cēlies no kuršu, tagadējo Latvijas rietumdaļas novada iedzīvotāju kurzemnieku, senču pirmvalodas un nozīmē "žoga kārts, zedeņu žogs", arī "nogāze, nokalne", šajā gadījumā rauša izlocīto malu,"
#2 2015-03-09 00:31 masinaanitina: Viņu sauc arī par ,,žoga rausi,,...sklanda ,ja nemaldos lībiešu vārs un nozīmē žogs,sēta....tā arī cepam to rausi ...būvējam sētiņu un pildījumu vidū....Man pašai ļoti garšo...cepusi gan esmu tikai vienu reizi...parasti nopērku kādos tirdziņos...tad nu kā gadās ir gan garšīgi gan tādi ne visai...Tāds ne visai trāpījās arī šo sestdien...:)
#3 2015-03-09 09:38 KlusumsL5: Super! Paldies par skaidrojumu, tagad arī es to zināšu.. / bet es gan šamējos, iespējams, tagad ik pa laikam uzcepšu un arī ikdienai; ņēmos 2-3 stundas, bet sanāca gardi. Un kā var nesanākt, ja pie klasiskās receptes pieturās? Tiesa, visi knifi ir tajās specijās, cik un ko pieliec tam žoga rausim klāt..
#4 2015-03-09 16:04
Pārējos 1 komentārus var lasīt tikai oHo.lv reģistrētie lietotāji. Tavs komentārs
Komentārus var pievienot tikai reģistrēti lietotāji.
Sēņu uzkoda (25)
Sēnes novāra(~15 min) un izgriež ar tomātiem un ķiplokiem gaļas mašīnā (labāk ar rokas). Sautē augu eļļā 1,0-1,5 st. ...
Marinādes recepte (35)
varbuut kaadam ir laba vistas shashlika marinaades recepte. Vaardsakot, luudzu , visu par vistas marineeshanu var ...
Lieldienu rauga pīrāga recepte (5)
Kaut kur lasīju, ka Lieldienās gatavo parastu rauga pīrāgu (ne ļoti saldu)? Kāda varētu būt recepte? |