Lasu mūsu klasiķa A.Upīša grāmatu, un tur pieminētas skābētas(!) salakas kā uzkoda pie šņabja. Ne sālītas, ne kā savādāk, bet skābētas.
|
Salaka itkā ir zivs! Stintēm kas līdzīgs :D
|
Tieši tā, kurzemniekiem stinte, krieviem korjushka. Pirmo reizi dzirdu, pareizāk - lasu, par skābētām zivīm:))
|
nu tak gurķu zivis!
|
Varbuut marineetas cien.autors bija domaajis?Nespeciaalisti biezhi neatskjir marineetu gurkji no skaabeeta.
Veel jau ir taas slavenaas puudeetaas/fermenteetaas/silkjes ,kaa zviedriem,varbuut taas stintes arii taa ir gatavojushi?
|
Es domāju tā - ja mazSālīts gurķis ilgāku laiku pastāvot sālsūdenī paliek par skābēto gurķi (to es točno zinu), tā arī ar salakām... Vienkārši sāls nav tik daudz jāliek un jātur sākumā siltā vietā... Redzēju raidījumu par šāda veida konservēšanas tradīcijām Korejā. Tur visu ko sasāla mucās (sākot no sīkzivtiņām un beidzot ar pupiņām un ķīnaskāpostiem) un tur gadiem! Esot traki veselīgi, bet izskatās diezgan pretīgi...
|
Salaks ir tās pašs reņģs. Tikai caurspīdīgs.
|
Es šogad tik uzzināju, ka gailenes ar var skābēt!!!
Izmēģināju, tiešām gardas!:))
Recepte:
Gailenes novāra, liek emaljētā traukā kārtām - upeņu lapas,gailenes, sāli, dilles, piešauj ķiplociņu un zem sloga, kad ieskābušas, burkās un ledusskapī.
|
Nu varbuut tieshi taa kaa gailenes var arii salakas. Ir tachu breetlinjas garshvielu saalijumaa, tak pirms 100 gadiem diez vai bija vegetas tipa produkti:))
|
Ir izkristalizējies samērā pamatots viedoklis, ka tās varētu būt kaut kas līdzīgs zviedru pūdētajām siļķēm, vai pat arī ir. It kā agrāk esot likuši zivis mazsālītā ūdenī, kad sāk rūgt, pārvieto uz vēsu vietu, pagrabu, un tur tas process turpinās, kamēr var ēst. Izklausās riebīgi!! Zinu tādu reņģu sālīšanas recepti - no sākuma iesāla, pēc dienām 3-4 nolej no muciņas izdalījušos sālījumu un uzlej virsū sāls šķīdumu, jābūt tik koncentrētam, lai kartupelis uzpeldētu.
|
Vislabākās salakas ir viegli apsālītas un apžāvētas jeb vītinātas. Pie alus tā ir ideāla uzkoda, tāpēc nav ko meklēt utis kažokā. Var jau izdomāt visu ko, bet kāda tam jēga, ja arī tā ir labāk par labu.
|
Zviedrijā skābētas jeb pūdētas zivis saucas - Surstromming. Tās var nopirkt jebkurā lielveikalā gan konservētas, gan arī citādāk iepakotas, bet jārēķinās ar to, ka tās nelabi smird.
|
Cik reizhu nav gadiijies buut Zviedrijaa, bet nekad nav iznaacis pagarshot to briinumu:((
|
Nu jaa, un sure vai sire tak skandinaaviski laikam ir skaabs:)
|
Nekas nav labāks par svaigu, mazsālītu siļķīti ar lociņiem un krējumu (un jaunajiem kartupelīšiem piedevām).
|
Tieši tā! Nopērc tieši no kuģa paprāvākas reņģes, nogriez fileju, uzber nedaudz sāli, cukuru un varbūt piparus, ieliec bļodiņā ar slogu un ledusskapī līdz rītam. Lasis var iet atpūsties!:))
|
Man domāt-ja jau etiķis ir skābs,tad tās būs marinētas zivs .Kā to skābumu tais laikos bez etiķa dabuja,nudien nezinu.
|
Domaaju, ka etikjis ir vienaa vecumaa ar viinu, vismaz dabiigais noteikti:) Jaa, vareetu buut iesaaliitas un marineetas salakas.
|